Wspomnienie lata ... zupa truskawkowa z makaronem

Wspomnienie lata ... zupa truskawkowa z makaronem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Dagsmak
Zupka szybka, łatwa i uwielbiana przez dzieci. Szczególnie polecam w upalne letnie dni, choć u nas pojawia się na stole w różnych porach roku (również z mrożonych owoców)

Składniki

  • owoce świeże sezonowe / mrożone (truskawki, śliwki, wiśnie, borówki) 0,5 kg
  • śmietana 18% 0,5 szkl.
  • cukier (do smaku – kilka łyżek)
  • goździki 3-5 szt. (szczególnie do wiśni)
  • makaron

Przygotowanie

  1. Owoce świeże należy umyć, a mrożone rozmrozić (zostały umyte przed mrożeniem, prawda? ;-)). W przypadku owoców bezpestkowych można je od razu zblendować i zagotować (0,5 kg na 1 l wody). Natomiast owoce z pestkami należy najpierw wydrylować lub zagotować i przetrzeć przez sitko (o szerokich oczkach).

  2. Odlać pół szklanki zupy, dodać śmietanę, a następnie dobrze rozmieszać. Połączyć z zupą i posłodzić do smaku. W przypadku zupy wiśniowej koniecznie dodać goździki. Podawać z makaronem, na zimno lub na ciepło.

Składniki
  • owoce świeże sezonowe / mrożone (truskawki, śliwki, wiśnie, borówki) 0,5 kg
  • śmietana 18% 0,5 szkl.
  • cukier (do smaku – kilka łyżek)
  • goździki 3-5 szt. (szczególnie do wiśni)
  • makaron
Składniki