Włoska zupa Minestrone po polsku

Włoska zupa Minestrone po polsku
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Proponuję dziś polską wersję słynnej włoskiej zupy Minestrone, pełnej smaków i aromatów, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 150-200 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • ćwierć główki białej kapusty
  • ok półtora litra bulionu
  • oliwa do smażenia
  • ser tarty typu parmezan lub grana padano
  • około 100 g makaronu typu drobne muszelki
  • sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. 1. Boczek kroimy w kosteczkę i na oliwie smażymy chwilę do zezłocenia.

    2. Kroimy cebule w kosteczkę i dorzucamy do smażącego się boczku, cebulki mają się przyrumienić.

    3. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i uważamy, by się nie przypalił.

    4. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażymy chwilę.

    5. Następnie marchewki kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych składników, znów chwilę smażymy.

    6. Dorzucamy pokrojony drobno por, 3 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego.

    7. Kapustę siekamy drobno i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i dalej smażymy wszystko.

    8. Następnie dodajemy dwie puszki pomidorów.

    9. Dwie łodygi selera naciowego kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i smażymy.

    10. Następnie dodajemy białą fasolę z puszki, odsączoną i wypłukaną, mieszamy, smażymy.

    11. Teraz warzywa zalewamy bulionem w ilości około półtora litra, tak by zakryć wszystkie składniki, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i oregano.

    12. Wsypujemy 100 g suchego makaronu typu drobne muszelki, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

    Zupę podajemy posypaną parmezanem lub serem grana padano, serdecznie polecam :-)

Składniki
  • 150-200 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • ćwierć główki białej kapusty
  • ok półtora litra bulionu
  • oliwa do smażenia
  • ser tarty typu parmezan lub grana padano
  • około 100 g makaronu typu drobne muszelki
  • sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
Składniki