Włoska zupa kurkowa

Włoska zupa  kurkowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Zupa grzybowa w polskiej kuchni jest silnie zakorzeniona. Czasami warto odmienić tradycyjne dania.

Składniki

  • 500 g kurek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 1 litr bulionu grzybowego
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Marchewki, pietruszki i seler obrałem, starłem na tarce o dużych oczkach.<br />
    Cebulę i czosnek obrałem i posiekałem.<br />
    Wszystko wrzuciłem na rozgrzaną oliwę i smażyłem około 10 min.<br />
    Kurki oczyściłem, większe pokroiłem na mniejsze kawałki, dodałem do warzyw i smażyłem jeszcze 5 min. Całość zalałem gorącym bulionem, dodałem pokrojone w paski pomidory i gotowałem 30 min. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem. <br />
    Śmietanę wymieszałem z chochelką wywaru, dodałem do całości. Wymieszałem. Podałem z posiekaną natką pietruszki.<br />

Składniki
  • 500 g kurek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 1 litr bulionu grzybowego
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Składniki