Włoska zupa krem z dyni

Włoska zupa krem z dyni
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Polecam zupę krem z dyni, której nie gotuje się na górnym źródle ciepła, ale zapieka w piekarniku:) Do zupy dodaje się też Parmezan...

Składniki

Przygotowanie

  1. Dynię myję i osuszam. Odkrajam jej "wieczko". Wydrążam z niej pestki i włókna.

  2. Masło rozgrzewam na patelni (2-3 minuty), dodaję pokrojoną łodygę selera, pietruszkę, bazylię i tymianek. .

  3. Do wydrążonej dyni wlewam bulion warzywny, wyżej wymienione i podsmażone składniki, czosnek, ser, sól i pieprz. Całą zawartość mieszam i nakrywam "wieczkiem".

  4. Wstawiam dynię do piekarnika na 2 godziny, rozgrzanego do temperatury 230 stopni. Po 2 godzinach wyjmuję dynię i jej zawartość przelewam do garnka. Z bulionu usuwam czosnek.

  5. Łyżką wydrążam miąższ ze ścianek dyni i dodaję do bulionu. Całą zupę miksuję blenderem, aż do uzyskania konsystencji kremu.

Komentarze do przepisu (1)

Kudlata_ak 05 stycznia 2015
Brzmi smakowicie :)
Składniki
Składniki