Włoska kartoflanka

Włoska kartoflanka
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Ziemniaki, pesto, boczek, już brzmi jak marzenie.

Przygotowanie

  1. Gotowałam bulion drobiowy od podstaw, bo potrzebowałam bulionu do jeszcze jednej zupy. Na elementach z indyka, i warzywach korzeniowych, z liściem laurowym i zielem angielskim.

  2. Tu już się ogarnęłam ze składnikami.
    W rondlu powoli wytopiłam boczek. Na powstałym tłuszczu lekko zeszkliłam cebulę. Dodałam bulion i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotowałam je do miękkości- można też użyć wczorajszych ziemniaków, wtedy nie trzeba czekać.

  3. Do wywaru dodałam mleko kokosowe- można mleko i śmietanę.

  4. Dodałam makaron- miałam kokardki. Gotowałam je do miękkości. Na koniec dodałam pesto i posiekaną natkę pietruszki. Sprawdziłam słoność i pieprzność. Zupę posypuje się na talerzu parmezanem i je się z grzankami czosnkowymi.
    Zupa jest obłędna w smaku. W sumie można ugotować polską zupę ziemniaczaną na boczku, zabielić ją i dodać pesto :)

  5. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (13)

Dariusz-D 19 stycznia
Bogata kartoflanka.
Super! :-)
Zupka z pesto, jaki ciekawy przepis. Brzmi niezle :)
Nevermore 20 stycznia
Konkretna zupa, takie lubię. Łycha ma w niej stać i wtedy jest pycha, no i te super grzanki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki