Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wiosenna zupa z młodymi warzywami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Kapustę umyj, zdejmij wierzchnie liście. Przekrój główkę na połowę, drobno poszatkuj. Marchewki umyj i pokrój na cienkie plastry. Opłucz groszek i fasolkę szparagową. Ziemniaki umyj, obierz. Pokrój w kostkę.
W dużym garnku zagotuj 1,5 litra wody. Do wrzątku wrzuć kostki rosołowe, rozpuść i dobrze wymieszaj. Dodaj pokrojone młode ziemniaki, poszatkowaną kapustę, groszek i marchewkę. Gotuj zupę ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Koperek umyj i drobno posiekaj. Wrzuć do ugotowanej zupy tuż przed podaniem, by nie stracił koloru. Kapusta jest mało kaloryczna (40 kalorii na 100 g), więc można sobie pozwolić na dodanie do zupy plasterka podsmażonego, chudego boczku wędzonego lub zasmażki (rozgrzej na patelni łyżkę masła i dodaj łyżkę mąki, zasmaż na złoty kolor, mieszając).
porcje, : 10 min, gotowanie: 20 min, 150 kcal, ok. 3 zł za porcjęŹródło: Olivia