Wiosenna zupa z fasolką i brukselką

Wiosenna zupa z fasolką i brukselką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wiosna w pełni, więc stragany warzywne uginają się od świeżych warzyw. Do tego upalna pogoda sprawia, że nie ma się ochoty na jakieś mocno kaloryczne dania. Dlatego dzisiaj zapraszam na lekką, ale jednocześnie sycącą zupę warzywną, w której główną rolę odgrywa fasolka szparagowa i brukselka. Trzeba się przy niej trochę napracować, ale opłaca się. Z powodzeniem można przygotować więcej i mieć na kilka dni, zwłaszcza, że na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. :)

Składniki

  • Kości wieprzowe ok. 50 dag
  • Brukselka ok. 8-10 szt.
  • Fasolka szparagowa ok. 30 dag.
  • Marchewka młoda 4-5 szt.
  • Pietruszka młoda 3 szt.
  • Por 1 szt. mała
  • Ziemniaki 4 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Koperek 1 pęczek
  • Liście laurowe 2 szt.
  • Ziele angielskie 5 szt.
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Kości wieprzowe umyć. Gotować do miękkości w wodzie doprawionej z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu.

    Wszystkie warzywa dokładnie umyć.

    Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Końcówki fasolki szparagowej odciąć, a następnie pokroić ją na kawałki. Por pokroić w krążki.

    Ugotowane kości wyjąć z wywaru, zebrać szumowiny, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać marchew, pietruszkę i seler, całość gotować. Po pewnym czasie dorzucić fasolkę, ziemniaki, por i brukselki w całości (jeśli są duże można pokroić), dolać wody wedle uznania. Wszystkie warzywa gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i dokładnie wymieszać.



  2. Smacznego !

  3. :)

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 05 czerwca 2018
Warto zrobić, a jeszcze, jak na działce swoje warzywka urosną, to NIEBO w gębie :D
fafiatko 05 czerwca 2018
Przepyszna zupa! uwielbiam
bryssska 10 czerwca 2018
Nie ma jak taka wiosenna ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kości wieprzowe ok. 50 dag
  • Brukselka ok. 8-10 szt.
  • Fasolka szparagowa ok. 30 dag.
  • Marchewka młoda 4-5 szt.
  • Pietruszka młoda 3 szt.
  • Por 1 szt. mała
  • Ziemniaki 4 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Koperek 1 pęczek
  • Liście laurowe 2 szt.
  • Ziele angielskie 5 szt.
  • Sól
  • Pieprz
Składniki