Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: eluchap
Bardzo łatwa w przygotowaniu.Świetna na wczesnoletnie obiady.

Składniki

  • 1,5 litra warzywnego bulionu (może być z kostki)
  • 500 g młodej kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki masła
  • Koperek
  • sól,pieprz do smaku
  • Klopsiki:
  • 400 g mięsa mielonego np.wieprzowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól,pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki

Przygotowanie

  1. Jeśli korzystamy z kostki bulionowej to kostki rozpuścić w 1,5 litra
    gorącej wody.
    Warzywa oczyścić i pokroić w słupki. Wrzucić do bulionu,dodać masło i gotować 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.

    Klopsiki: Mięso mielone połączyć z pozostałymi składnikami,doprawić
    do smaku solą,pieprzem i papryką.
    Odstawić na 10 minut. Uformować małe klopsiki.
    Gotować w zupie 8 minut. Na koniec gotowania do zupy dodać koperek.

Składniki
  • 1,5 litra warzywnego bulionu (może być z kostki)
  • 500 g młodej kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki masła
  • Koperek
  • sól,pieprz do smaku
  • Klopsiki:
  • 400 g mięsa mielonego np.wieprzowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól,pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki
Składniki