Wigilijny barszczyk czerwony

Wigilijny barszczyk czerwony
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: zewaewa
W moim domu nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczyku. Jako, że w Wigilie nie jadamy żadnych mięs barszczyk jest postny na warzywach i suszonych prawdziwkach. Do tego paszteciki, krokiety czy pierogi no i obowiązkowo uszka. I gotuję go cały gar a potem mamy do popijania przez święta. Ale muszę kiedyś w końcu zrobić barszcz kiszony bo podobno jest super a jakoś co roku nie mogę się zebrać i ukisić.

Składniki

  • 2 l wody 4 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora
  • 1 garść suszonych prawdziwków 1 łyżka płatków czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe
  • sól do smaku 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu cukier do smaku
  • ocet lub sok z cytryny do smaku 1 łyżka majeranku 1,5 kg czerwonych buraków 2,5 l wody

Przygotowanie

  1. Przygotować dwa garnki.
    Do jednego wlać 2 l wody, dodać obrane i umyte warzywa czyli marchew, por, seler i pietruszkę.
    Dodać suszone prawdziwki i przyprawy oprócz octu i majeranku i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
    Dodać majeranek, zagotować.
    Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do drugiego garnka, wlać 2,5 l wody dodać kilka łyżek octu i zagotować.
    Wyłączyć ogień.
    Z wywaru warzywnego wyjąć marchew, por, pietruszkę i seler ( można pokroić, dodać majonezu i zrobić szybką sałatkę ) i do tego garnka przez sitko przelać wywar buraczany.
    Odstawić na kilkanaście minut do przegryzienia się smaków i w miarę potrzeby jeszcze doprawić.
    Barszczyk ma mieć słodko, kwaśno pikantny smak.
    Podawać z pasztecikami, pierogami lub krokietami na wigilijną kolację.

Komentarze do przepisu (3)

gosiamamba 02 grudnia 2021
Witam brak wszystkich składników, pozdrawiam
KulinarnaChwila 03 grudnia 2021
Pyszotka:)
KORAL 16 grudnia 2021
Ja też uwielbiam :)Super.
Składniki
  • 2 l wody 4 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora
  • 1 garść suszonych prawdziwków 1 łyżka płatków czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe
  • sól do smaku 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu cukier do smaku
  • ocet lub sok z cytryny do smaku 1 łyżka majeranku 1,5 kg czerwonych buraków 2,5 l wody
Składniki