Wigilijna zupa rybna

Wigilijna zupa rybna
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Bardzo smaczna zupa, właściwie to taki rybny rosół. Zamiast grzanek można do niej dodać malutkie pulpeciki rybne.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wkładamy obraną i pokrojoną włoszczyznę (poza cebulą), karpie kręgosłupy i dobrze oczyszczone głowy (Uwaga: najpierw należy usunąć z nich oczy i skrzela). Zalewamy zimną wodą, stawiamy na ogniu, zagotowujemy i następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2 godzinki.

  2. W trakcie gotowania należy ciągle zbierać z wierzchu "szumy". Na pół godziny przed końcem dodajemy opieczone na palniku cebule. Zupę przecedzamy przez gęste sito i doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy grzanki i zalewamy gorącą zupą.

Komentarze do przepisu (5)

helen4 27 grudnia 2011
obrzydliwe!!! nie podałabym nikomu!!!
shila27 28 grudnia 2011
Uwielbiam taką zupę i czekam na nią cały rok,chociaż karpia nie jem wcale:)
Kurka_domowa 28 grudnia 2011
helen4, podejrzewam, że nigdy nie kosztowałaś takiej zupy a obrzydzenie budzi w Tobie fakt, że jest ona gotowana... Czytaj całość »
helen4, podejrzewam, że nigdy nie kosztowałaś takiej zupy a obrzydzenie budzi w Tobie fakt, że jest ona gotowana na odpadach z ryb. Sama miałam wątpliwości jak coś takiego może smakować, ale przemogłam się i nie żałuję - od tego roku będzie to u nas potrawa otwierająca wigilijna kolację. Proponuję najpierw spróbować, a później komentować :) Pozdrawiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki