Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Bardzo prosty przepis na bezmięsną zupę z suszonych grzybów. Dokładnie taka zupa podawana jest w naszym domu na Wigilię.

Składniki

  • garść suszonych grzybów
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/3 kostki masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • sól

Przygotowanie

  1. Grzyby zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 2 godziny.

  2. Razem z wodą, w której się moczyły, przelać do większego garnka, dolać wody i wstawić na gaz. Dodać pieprz i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem aż grzyby będą miękkie.

    Dodać obraną cebulę i obrane, pokrojone w kostkę, umyte ziemniaki, posolić.

    Gotować aż ziemniaki zmiękną.

    Dodać 1/3 kostkę masła i rozrobioną śmietanę.

    Poczekać aż całość się zagotuje.

    Doprawić do smaku sola i mielonym pieprzem.

Komentarze do przepisu (4)

renka 03 listopada 2014
Zupa pyszna,ale u mnie śmietana do wigilijnych potraw nie wchodzi w grę -)
martinezo 03 listopada 2014
PYCHA !!!
...i to ze śmietaną oczywiście ;-)
kstr54 03 listopada 2014
Zupka super ale tylko z makaronem, nie lubie zimniakow w grzybowej, ale to kwestia gustu, pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • garść suszonych grzybów
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/3 kostki masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • sól
Składniki