Wigilijna grzybowa

Wigilijna grzybowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Świąteczne aromaty!

Składniki

  • grzyby suszone 2 szkl najlepiej prawdziwki
  • grzyby świeże 20 dag mrożone najlepiej prawdziwki
  • Cebula, marchew, seler kawałek, pietruszka, por zielona część
  • ziele ang. i liść laur. po 2 szt
  • Czosnek 4 ząbki
  • tłuszcz do smażenia
  • mleko kokosowe lub śmietanka do zabielenia
  • sól i pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Opłukane grzyby zalewa się wrzątkiem i zostawia na noc. Uwaga- na dnie może się też zebrać odrobina piasku.
    Grzyby z wywarem i warzywami gotuje sie 30 minut, cebulę dodatkowo opaliłam.

  2. Do zupy dodałam zezłocony lekko czosnek.

  3. Zabieliłam mlekiem kokosowym i doprawiłam sola i pieprzem.

  4. I dodałam jeszcze plastry rozmrożonych grzybów zrumienionych na patelni po smażeniu czosnku.
    Podałam z drobnym makaronem i posypałam natką pietruszki.

  5. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (20)

Dariusz-D 24 listopada 2021
A to niespodzianka...
Mleczka kokosowego do grzybowej jeszcze nie dodawałem , ale wypróbuję z pewnością... Czytaj całość »
A to niespodzianka...
Mleczka kokosowego do grzybowej jeszcze nie dodawałem , ale wypróbuję z pewnością :-)
Zupa na bogato, gratuluję.
Ola1984 24 listopada 2021
Bardzo lubię grzybową :) Pysznie wygląda :)
KulinarnaChwila 25 listopada 2021
Pyszności:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • grzyby suszone 2 szkl najlepiej prawdziwki
  • grzyby świeże 20 dag mrożone najlepiej prawdziwki
  • Cebula, marchew, seler kawałek, pietruszka, por zielona część
  • ziele ang. i liść laur. po 2 szt
  • Czosnek 4 ząbki
  • tłuszcz do smażenia
  • mleko kokosowe lub śmietanka do zabielenia
  • sól i pieprz
  • Natka pietruszki
Składniki