Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wielowarzywna zupa na szyjkach drobiowych"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 141
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 399
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 442
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 141
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 399
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 442
Składniki
czas ok. 200 min; porcja – 270 kcal, cena 3 zł
Oczyść starannie 15 dag marchewki, cebulę oraz połówkę selera (bez naci). Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka włóż opłukane szyjki kurze. Wlej 1,5 l zimnej wody. Zagotuj usuń ewentualne szumowiny.
Dodaj rozdrobnione warzywa, 3 ziarna pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego oraz liście laurowe. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Gotuj wywar na małym ogniu pod przykryciem około 3 godziny.
Po tym czasie wywar odcedź. Obierz mięso z kurzych szyjek. Oczyść i posiekaj drobno resztę marchewki oraz łodygi selera naciowego. Strąk papryki opłucz, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne.
Miąższ paprykowy posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć paprykę, marchew i selera. Przesmaż, mieszając.
Warzywa zalej przygotowanym wywarem. Kukurydzę osącz z zalewy, przelej zimną wodą. Dodaj do zupy. Wrzuć obrane mięso drobiowe. Doprowadź do wrzenia. Gotuj razem jeszcze 10 minut. Zupę zapraw gęstą kwaśną śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.Źródło: Świat kobiety