Wielkanocny żurek

Wielkanocny żurek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Dzisiaj obiecany przepis na żurek. Już od kilku lat gości na moim Wielkanocnym stole i za każdym razem wychodzi rewelacyjnie. Podstawą jego jest domowy zakwas, który jest już gotowy i czeka cierpliwie w lodówce, aż go użyję. Już nie mogę się doczekać smaku tej świątecznej zupy. Zapraszam!

Składniki

  • Biała kiełbasa ok. 1 kg.
  • Cebula 4 szt.
  • Ziemniaki 70 dag.
  • Zakwas na żurek ok. 800 ml
  • Boczek wędzony 40 dag.
  • Śmietana słodka 18% 250 ml.
  • Woda 5 l.
  • Ziele angielski 12-15 szt.
  • Liście laurowe 6-8 szt.
  • Sól
  • Pieprz
  • Chrzan 2-3 łyżki
  • Czosnek 4 ząbki
  • Majeranek
  • Masło 2 łyżki
  • Jajka wedle uznania

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, dwie z nich pokroić w kosteczkę, a drugie dwie w pióra.
    Boczek pokroić w drobne paseczki i podsmażyć razem z cebulką pokrojoną w kosteczkę na rozgrzanym maśle.

    Zagotować wodę razem z pokrojoną w pióra cebulą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gorącej wody dodać nakłutą białą kiełbasę (powinna być zanurzona), parzyć ją na małym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie wyciągnąć kiełbasę i gdy trochę ostygnie, pokroić w plastry.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę.

    Do wody po kiełbasie dodać ziemniaki i podsmażoną cebulkę z boczkiem, gotować do miękkości.

    Następnie wlać zakwas i gotować przez kilka minut.

    Żurek zabielić śmietanką, dodać chrzan wymieszany z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.

  2. Gotowy żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (22)

fafiatko 15 kwietnia
Idealny!
slodkisentyment 15 kwietnia
Wygląda przepysznie :) Chętnie bym zjadła :)
helenapon 16 kwietnia
Robię podobny. Do świątecznego dodaję sporo różnej wędliny.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biała kiełbasa ok. 1 kg.
  • Cebula 4 szt.
  • Ziemniaki 70 dag.
  • Zakwas na żurek ok. 800 ml
  • Boczek wędzony 40 dag.
  • Śmietana słodka 18% 250 ml.
  • Woda 5 l.
  • Ziele angielski 12-15 szt.
  • Liście laurowe 6-8 szt.
  • Sól
  • Pieprz
  • Chrzan 2-3 łyżki
  • Czosnek 4 ząbki
  • Majeranek
  • Masło 2 łyżki
  • Jajka wedle uznania
Składniki