Wege-ramen

Przepis dnia 2018-06-29
Wege-ramen
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Czy może być coś pyszniejszego niż pyszny polski rosół? Może...japoński ramen! Danie zachwyci zarówno wegetarian jak i mięsożerców. Syta, rozgrzewająca i aromatyczna zupa - nie można przejść obojętnie!

Składniki

  • 6 suszonych grzybów shitake
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 pora
  • 1 mały seler
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki pasty miso
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • makaron soba lub ryżowy
  • kilka płatów nori
  • 2 jajka
  • Kukurydza konserwowa

Przygotowanie

  1. Grzyby shitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin *lub na noc dzień wcześniej.


  2. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego. Kroimy w kosteczkę pora, marchew oraz seler. Wszystko razem smażymy do czasu aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek.

  3. Do garnka przelewamy grzyby oraz wodę, w której grzyby się moczyły. Całość zalawamy bulionem warzywnym i solimy do smaku.

  4. Wywar gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 3 godziny. W tym czasie idziemy sprzątać mieszkanie albo oglądać Potop.

  5. Kiedy już mieszkanie lśni i dobro wygrywa ze złem do zupy dorzucamy miso i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie wywar przelewamy przez sito.

  6. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Kroimy grzyby, podsmażamy cząstki jarmużu, odcedzamy kukurydzę, gotujemy jajko na miękko i kroimy papryczkę na niewielkie plasterki. Tak naprawdę do naszego ramenu możemy wrzucić wszystko - od marchewki, przez tofu po pieczony boczek (w wersji dla mięsożerców - przepis na mięsny ramen poniżej).

  7. Na talerzu układamy makaron, następnie dodatki i wszystko zalewamy (koniecznie gorącym!) wywarem.
    .

Komentarze do przepisu (4)

bozka44 27 czerwca 2018
Super!!! Potop jeszce raz chetnie obejrzec, wiec moge sie za to zabrac :-)))) haha :-) swietne!! a foto -... Czytaj całość »
Super!!! Potop jeszce raz chetnie obejrzec, wiec moge sie za to zabrac :-)))) haha :-) swietne!! a foto - meisterstick!! Nota bene, masz piekne bransoletki :-)))
gochna55 29 czerwca 2018
Fajny przepis, ale... ja tam zgodnie z kierunkiem świata obejrzałabym "Tron we krwi" i "Siedmiu... Czytaj całość »
Fajny przepis, ale... ja tam zgodnie z kierunkiem świata obejrzałabym "Tron we krwi" i "Siedmiu samurajów", a zupkę zajadałabym na "Rudobrodym" - Kurosawy. Zabieram, bo choć nie mam wszystkich składników to przecież można je zastąpić naszymi, np. suszone borowiczki, masło klarowane. Zimą jak znalazł na rozgrzewkę. :)
SlodkoSlodka83 29 czerwca 2018
Wygląda Wow :-)Super
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 suszonych grzybów shitake
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 pora
  • 1 mały seler
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki pasty miso
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • makaron soba lub ryżowy
  • kilka płatów nori
  • 2 jajka
  • Kukurydza konserwowa
Składniki