Wegański "Gulasz" z soczewicą, cukinią i pęczakiem

Wegański Gulasz z soczewicą, cukinią i pęczakiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne i rozgrzewające danie idealne na jesienne dni

Składniki

  • Cukinia - 1szt
  • Soczewica - 80 g
  • Kasza pęczak - 80g
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1 szt
  • Ziemniak - 3 małe
  • Kalafior - garść
  • Cebula - 3 małe
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pomidor lima - 3 szt
  • Pół ostrej papryki - u mnie habanero
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Pieprz czarny - 5szt
  • Liść laurowy - 3
  • Koncentrat pomidorowy - 50g
  • Przyprawy do smaku:
  • pieprz
  • sos sojowy
  • papryka wędzona
  • papryka słodka
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę (nie obieramy! skórka nada chrupkości daniu). Resztę warzyw obieramy i kroimy w plasterki. Kaszę pęczak płuczemy.
    Pokrojone warzywa, soczewicę i kaszę zalewamy w garnku wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy. gotujemy na małym ogniu aż kasz zmięknie (u mnie ok 30 minut).
    Na końcu doprawiamy jeszcze do smaku.

Składniki
  • Cukinia - 1szt
  • Soczewica - 80 g
  • Kasza pęczak - 80g
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1 szt
  • Ziemniak - 3 małe
  • Kalafior - garść
  • Cebula - 3 małe
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pomidor lima - 3 szt
  • Pół ostrej papryki - u mnie habanero
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Pieprz czarny - 5szt
  • Liść laurowy - 3
  • Koncentrat pomidorowy - 50g
  • Przyprawy do smaku:
  • pieprz
  • sos sojowy
  • papryka wędzona
  • papryka słodka
  • cynamon
Składniki