Oczyszczone, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa włóż do garnka. Dodaj cząber, zalej całość wodą i gotuj do momentu, aż składniki osiągną całkowitą miękkość.
Zmiksuj zupę na krem np. za pomocą blendera ręcznego (żyrafy), dodaj pozostałe przyprawy oraz płatki drożdżowe (w wersji wegańskiej). Jeśli masz ochotę na wersję wegetariańską – pomiń płatki drożdżowe. Wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Na koniec dodaj – ewentualnie – starty parmezan lub inny podobny, twardy i wyrazisty ser. Wymieszaj zupę i rozlej do miseczek/talerzy.
Podaj krem z białych warzyw posypany uprażonymi pestkami i skropiony wybranym olejem lub oliwą.
Smakowitym dodatkiem do tej wykwintnej zupy będą podane osobno grzanki z białego pieczywa (bułka, bagietka, ciabatta albo ostatecznie chleb tostowy) posmarowane konfitowanym czosnkiem (przepis na czosnek znajdziesz na blogu). A może z aromatycznym domowym hummusem? Albo – z czymkolwiek chcesz, bo każdy pasujący dodatek będzie dobry. Wegańska biała zupa jest pyszna, a przy tym wystarczająco wykwintna, by podać ją nawet podczas uroczystego przyjęcia. Naprawdę warto spróbować. Smacznego!