Wegańska biała zupa – krem

Wegańska biała zupa – krem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
W najciemniejszy i najbardziej ponury czas roku zapragnęłam czegoś jasnego do jedzenia i dzięki temu powstała wegańska biała zupa – krem. Kalafior czekał już od kilku dni na swoją szansę. Resztę składników zawsze mam w domu, bo nie da się żyć bez selera, pietruszki i ziemniaków. No nie da się, to przecież podstawa każdej kuchni, nawet mięsnej! Biała zupa jest bezglutenowa i niskokaloryczna. Może być wegańska lub wegetariańska, jak wolisz. W obu wersjach jest pyszna i robi wrażenie wykwintnej, jak z pałacowej kuchni.

Składniki

  • 2 średnie ziemniaki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kalafior świeży lub mrożony – około 500 g
  • 1 biała cebula (jeśli nie masz białej – może być zwyczajna, żółta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • szczypta mielonego białego pieprzu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (w wersji wegańskiej) lub 2 łyżki startego parmezanu (w wersji wegetariańskiej)
  • sól do smaku
  • około 4 szklanek wody
  • uprażone pestki dyni i słonecznika
  • odrobina oleju z pestek dyni lub dobrej oliwy (może być np. aromatyczna oliwa bazyliowa – klik)

Przygotowanie

  1. Oczyszczone, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa włóż do garnka. Dodaj cząber, zalej całość wodą i gotuj do momentu, aż składniki osiągną całkowitą miękkość.

  2. Zmiksuj zupę na krem np. za pomocą blendera ręcznego (żyrafy), dodaj pozostałe przyprawy oraz płatki drożdżowe (w wersji wegańskiej). Jeśli masz ochotę na wersję wegetariańską – pomiń płatki drożdżowe. Wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.

  3. Na koniec dodaj – ewentualnie – starty parmezan lub inny podobny, twardy i wyrazisty ser. Wymieszaj zupę i rozlej do miseczek/talerzy.

  4. Podaj krem z białych warzyw posypany uprażonymi pestkami i skropiony wybranym olejem lub oliwą.

  5. Smakowitym dodatkiem do tej wykwintnej zupy będą podane osobno grzanki z białego pieczywa (bułka, bagietka, ciabatta albo ostatecznie chleb tostowy) posmarowane konfitowanym czosnkiem (przepis na czosnek znajdziesz na blogu). A może z aromatycznym domowym hummusem? Albo – z czymkolwiek chcesz, bo każdy pasujący dodatek będzie dobry. Wegańska biała zupa jest pyszna, a przy tym wystarczająco wykwintna, by podać ją nawet podczas uroczystego przyjęcia. Naprawdę warto spróbować. Smacznego!

Składniki
  • 2 średnie ziemniaki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kalafior świeży lub mrożony – około 500 g
  • 1 biała cebula (jeśli nie masz białej – może być zwyczajna, żółta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • szczypta mielonego białego pieprzu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (w wersji wegańskiej) lub 2 łyżki startego parmezanu (w wersji wegetariańskiej)
  • sól do smaku
  • około 4 szklanek wody
  • uprażone pestki dyni i słonecznika
  • odrobina oleju z pestek dyni lub dobrej oliwy (może być np. aromatyczna oliwa bazyliowa – klik)
Składniki