Wątrobiane kluski na rosole

Wątrobiane kluski na rosole
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: zewaewa
Dziś przygotowałam nietypowe danie. Są to kluski z drobiowej wątróbki na rosole. Jadłam je u bratowej podczas wizyty u Niej i mojego brata. Dla mnie była to nowość ale danie zasmakowało nam i oczywiście nie byłabym sobą gdybym ich nie przyrządziła. Co prawda wątróbka wyszła mi za gruba bo nie mam wprawy tak jak Krysia ale następnym razem będzie lepiej. Wątróbkę można zmielić na drobnych oczkach w maszynce.

Składniki

  • 3 l rosołu dobrze doprawionego
  • 2 szk mąki
  • 2 jajka
  • ok. 1 szk wody
  • ok. 400 g wątróbki drobiowej
  • ok. 1/2 szk bułki tartej

Przygotowanie

  1. Mąkę, wodę i jajka dokładnie wymieszać.
    Wątróbki za pomocą noża zetrzeć na desce ( błonki zostaną nam na desce ) lub zmielić na drobnych oczkach.
    Wątróbkę dodać do ciasta, wymieszać a następnie dodać bułkę tartą i ponownie wymieszać.
    Masa ma być gęsta.
    Na gotujący się rosół kłaść łyżeczką małe porcje masy i gotować kluski od wypłynięcia około 15 minut.
    Podawać na gorąco z rosołem i pokrojoną marchewką oraz świeżą natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 30 sierpnia 2018
Pychota!! przepis jest troche podobny do czeskich pulpecikow watrobkowych w rosole wolowym- uwielbiam!
Składniki
  • 3 l rosołu dobrze doprawionego
  • 2 szk mąki
  • 2 jajka
  • ok. 1 szk wody
  • ok. 400 g wątróbki drobiowej
  • ok. 1/2 szk bułki tartej
Składniki