Wakacyjne leczo

Przepis dnia 2009-09-02
Wakacyjne leczo
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: evalon
Pyszne i lekkostrawne. W wakacje na moim stole co najmniej raz w tygodniu:)

Składniki

  • cukinia, 1,5 kg
  • cebula, 1 szt
  • kiełbaska, 2 małe pętka
  • Papryka czerwona, 2 szt
  • koncentrat pomidorowy, 3 łyzki
  • sól, pieprz, warzywko, oregano

Przygotowanie

  1. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy ze skórką. Najlepiej kupić małe cukinie wtedy nie trzeba usuwać gniazd nasiennych tylko można w całości kroić. Pokrojoną cukinię wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, oliwą z oliwek i dusimy ok 15 min.

  2. W tym czasie kroimy cebulkę w kosteczkę i podsmażamy z kiełbasą. Kroimy w grubą kostkę paprykę i wszystko to wrzucamy do garnka z cukinią. Podlewamy to jeszcze wodą i dusimy aż papryka i cukinia zmiękną.

  3. Ja przyprawiam wszystko do smaku, dodaje koncentratu, żeby całość nabrała ładnego kolorku i dodaję sporo oregano. Najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką. Polecam !!!

Komentarze do przepisu (2)

aki0406 02 września 2009
ja dodaję sporo pomidorów bez przecieru
smaker69pl 26 września 2019
muj stary jest fanatykiem leczo i mi to do dupy pakuje co wieczur
pozdrawiam
Składniki
  • cukinia, 1,5 kg
  • cebula, 1 szt
  • kiełbaska, 2 małe pętka
  • Papryka czerwona, 2 szt
  • koncentrat pomidorowy, 3 łyzki
  • sól, pieprz, warzywko, oregano
Składniki