Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna zupa szczawiowa to dla wielu osób miłe wspomnienie z dzieciństwa, choć są i tacy, którzy wzdragają się na myśl o niej. To niegdyś bardzo popularne danie, dziś odeszło nieco w zapomnienie, ale – nawet mimo kiepskich wspomnień – warto do niego wrócić, by odkryć je na nowo. Zielone warzywa liściaste, często trudne do zaakceptowania dla dzieci, zwykle okazują się niesamowicie smaczne, gdy sięgamy po nie w dorosłym życiu.
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 29
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 280
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1217
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 121
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 29
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 280
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1217
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 121
Składniki
Przygotuj wywar mięsny. Do garnka włóż pokrojone żeberka i szyję indyczą. Dodaj około 1 łyżeczkę soli. Zagotuj i usuń szumowiny. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Odcedź tak, by w garnku pozostał sam wywar. Opcjonalnie możesz przygotować go z wykorzystaniem 2 kostek bulionowych.
Warzywa umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do gorącego wywaru mięsnego wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Ugotuj warzywa do miękkości. Odcedź wywar. Włóż do niego z powrotem ziemniaki. Reszta warzyw nie będzie Ci potrzebna.
Szczaw umyj, odetnij łodygi i drobno posiekaj liście (możesz przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodaj do zupy i gotuj przez kilka minut.
W osobnym naczyniu rozrób mąkę ze śmietaną. Dodaj kilka łyżek gorącego wywaru i wymieszaj. Wlej do garnka i zamieszaj zupę. Gotuj jeszcze przez kilka minut na niskiej mocy palnika. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę szczawiową z przekrojonymi na pół jajkami (po jednym na porcję).