Toskańska zupa fasolowa

Toskańska zupa fasolowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Bardzo smaczna, gęsta, sycąca ale nie ciężka zupa rodem z Toskanii. Jak wszystkie potrawy z tego regionu, bazuje na świeżych warzywach. Na przednówku - jak znalazł. Same witaminy! I spora porcja błonnika!

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 25 dag wędzonego, chudego boczku (bo skąd tu wziąć pancettę?)
  • 3 cebule (dałem jedną czerwoną)
  • 3 ząbki czosnku
  • duża marchewka
  • średnia cukinia
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ćwiartka włoskiej kapusty
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 0,5 litra bulionu (najlepiej wołowego, może być warzywny - byle nie z kostki!)
  • 1,5 szklanki czerwonej fasoli
  • świeży tymianek - 4 - 5 gałązek
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 8 cienkich kromek ciabatty (lub pszennego chleba)

Przygotowanie

  1. Fasolę namocz na noc w wodzie.
    Boczek (pancettę) pokrój w grubą kostkę. Podobnie cebulę. Czosnek zgnieć i posiekaj.
    Na rozgrzanej oliwie lekko podsmaż boczek, dodaj cebulę i czosnek i smaż ok. 5 minut, aż cebula zmięknie.

  2. Pokrój grubo obraną marchewkę, oczyszczone łodygi selera i umytą cukinię.
    Dodaj warzywa do garnka.

  3. Dołóż grubo poszatkowaną kapustę, odsączoną fasolę i pomidory z zalewą.
    Wlej bulion, ok. 2 litrów wody i zagotuj całość.
    Gotuj na małym ogniu około 2 godzin - bez przykrycia.
    Po dwóch godzinach dodaj soczewicę i gotuj jeszcze 20 - 30 minut. Dopraw do smaku - jeżeli trzeba.

  4. Pokrojoną ciabattę podsmaż na grzanki w piekarniku lub tosterze.
    Włóż do miseczki grzankę i zalej zupą.
    Można skropić odrobiną dobrej oliwy.

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 11 marca 2014
pycha taka zupka:)
taura 14 marca 2014
Pasuje mi taka zupka :)
Składniki
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 25 dag wędzonego, chudego boczku (bo skąd tu wziąć pancettę?)
  • 3 cebule (dałem jedną czerwoną)
  • 3 ząbki czosnku
  • duża marchewka
  • średnia cukinia
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ćwiartka włoskiej kapusty
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 0,5 litra bulionu (najlepiej wołowego, może być warzywny - byle nie z kostki!)
  • 1,5 szklanki czerwonej fasoli
  • świeży tymianek - 4 - 5 gałązek
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 8 cienkich kromek ciabatty (lub pszennego chleba)
Składniki