Tom Yum Gai. Zupa po tajsku

Tom Yum Gai. Zupa po tajsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Tom Yum Gai – bardzo popularne danie w Tajlandii. Proste, łatwe i smaczne. Jak to bywa w kuchni tajskiej, wskazane proporcje przypraw, są jedynie orientacyjne, możecie eksperymentować z ich ilością. Bez zbędnych słów, przechodzimy do przepisu.

Składniki

  • pojedyncza pierś kurczaka
  • garść suszonych grzybów shitake lub pieczarek
  • 800 ml domowego bulionu drobiowego
  • 3 łyżki gotowej pasty tom yum
  • pokrojona zielona cebulka dymka - do dekoracji

Przygotowanie

  1. Grzyby kroimy w plasterki (jeśli używamy suszonych grzybów shitake, należy je wcześniej namoczyć), kurczaka kroimy w cienkie plastry o długości 2-3 cm.

  2. Do garnka wrzucamy kurczaka, grzyby i pastę tom yum. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy 15-18 minut, aż kurczak będzie miękki.

  3. Zdejmujemy z ognia, podajemy z dymką.

Komentarze do przepisu (2)

catha 01 grudnia 2017
Kusi mnie tajska zupa ale i przeraża...ale kusi coraz bardziej :)
facetzprzepisem 02 grudnia 2017
Hej, to są absolutnie fajne smaki, prawie jak nasz rosół. Prosze spróbować, warto! :) Pozdrawiam!
Składniki
  • pojedyncza pierś kurczaka
  • garść suszonych grzybów shitake lub pieczarek
  • 800 ml domowego bulionu drobiowego
  • 3 łyżki gotowej pasty tom yum
  • pokrojona zielona cebulka dymka - do dekoracji
Składniki