tarator

tarator
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
Ten chłodnik ogórkowy jest szybki i łatwy w przygotowaniu, bardzo orzeźwiający, idealny na gorące dni.

Składniki

  • ogórki gruntowe - 4 szt (lub jeden długi szklarniowy)
  • czosnek - 2 ząbki
  • posiekany koperek - 3 łyżki
  • posiekane orzechy włoskie - 100 g
  • gęsty jogurt naturalny - 2 szklanki
  • zimna woda - 1,5 szklanki
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko osolić, odstawić na kilka minut, odcisnąć z nadmiaru soku.

  2. W dużej misce wymieszać odciśnięte ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i orzechy. Dodać jogurt, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.

  3. Następnie wlać wodę i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej soli. Gotowy chłodnik rozlać do misek, skropić oliwą.

Składniki
  • ogórki gruntowe - 4 szt (lub jeden długi szklarniowy)
  • czosnek - 2 ząbki
  • posiekany koperek - 3 łyżki
  • posiekane orzechy włoskie - 100 g
  • gęsty jogurt naturalny - 2 szklanki
  • zimna woda - 1,5 szklanki
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine - 2 łyżki
Składniki