Tajska zupa z polędwiczki wieprzowej

Tajska zupa z polędwiczki wieprzowej
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zakochani w kuchni tajskiej łączymy kolejne smaki. Może nie wygląda, jednak smak nakreśli wyobrażenie tego, co nadzwyczajne.

Składniki

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g groszku świeżego
  • 2 małe papryczki czerwone
  • 2 małe papryczki pomarańczowe
  • 4 młode marchewki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 liście kaffiru
  • 5 g pokrojonych w paski grzybów mun
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 mała puszka ananasa
  • 100 g makaronu nitki ze spiruliną
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 1 pęczek szczypioru z dymką

Przygotowanie

  1. Mięso oczyszczamy, kroimy w słupki (3x0,5-chybił trafił).
    Fasolę kroimy na 5 mm kawałki (bez linijki ;) )
    Groszek łuskamy.
    Papryki kroimy w krążki.
    Marchew obieramy, kroimy w julenkę.
    Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, po chwili fasolkę i groszek. Smażymy 3 min., dodajemy posiekany czosnek.
    Zalewamy sosem sojowym, przez chwilę dusimy.
    Zalewamy gorącym bulionem. Wlewamy sos ostrygowy, wrzucamy liście kaffiru oraz grzyby.
    Zagotowujemy. Dodajemy papryczki, marchewki pokrojone w słupki, cukier, ananasa z zalewą.
    Po chwili dorzucamy połamany makaron. Mieszamy.
    Gotujemy 5 min.
    Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy do zupy, zagotowujemy.
    Podajemy z posiekaną dymką.

Komentarze do przepisu (1)

Puma654 20 lipca
Zupa wygląda bardzo smacznie ,ale...olbrzymia ilość składników i ten nieszczęsny ananas w puszcze.Przecież... Czytaj całość »
Zupa wygląda bardzo smacznie ,ale...olbrzymia ilość składników i ten nieszczęsny ananas w puszcze.Przecież świeży jest dostępny 12 miesięcy w roku.
Składniki
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g groszku świeżego
  • 2 małe papryczki czerwone
  • 2 małe papryczki pomarańczowe
  • 4 młode marchewki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 liście kaffiru
  • 5 g pokrojonych w paski grzybów mun
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 mała puszka ananasa
  • 100 g makaronu nitki ze spiruliną
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 1 pęczek szczypioru z dymką
Składniki