Tajska zupa pomidorowa

Tajska zupa pomidorowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
A dlaczego? A dlatego…Dlatego, że lubimy łączyć smaki. Tzw. kuchnia Fusion, daje wiele możliwości. A przy tym mega moc! Moc aromatów i smaków.

Składniki

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża marchew
  • 1 kalarepa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 5 łyżeczek suszonej trawy cytrynowej
  • 1 kawałek pora (zielona część)
  • 3 liście kaffiru
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 plastry ananasa
  • 5 grzybów mun
  • 1 opakowanie makaronu udon
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka tajskiego curry

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.

    Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem, parzymy kilka minut. Wywar przecedzamy przez drobne sitko.

    Marchew i kalarepkę kroimy w słupki.

    Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy i kroimy w paski.

    Por kroimy w piórka.

    Ananasa kroimy w kostkę.

    Czosnek i imbir siekamy.

    Na rozgrzany olej wrzucamy marchew i kalarepkę, chwilę smażymy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz imbir, smażymy (mieszając) dosłownie kilka chwil, po czym dodajemy pomidory wraz z zalewą, ananasa, grzyby, liście kaffiru, napar z trawy cytrynowej, tajskie curry. Dusimy pod przykryciem 5 min, po czym zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Odstawiamy na 2-3 minuty, dodajemy mleko kokosowe, łączymy.

    Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.

Składniki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża marchew
  • 1 kalarepa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 5 łyżeczek suszonej trawy cytrynowej
  • 1 kawałek pora (zielona część)
  • 3 liście kaffiru
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 plastry ananasa
  • 5 grzybów mun
  • 1 opakowanie makaronu udon
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka tajskiego curry
Składniki