Tajska zupa krewetkowa

Tajska zupa krewetkowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Po prostu zakochaliśmy się w tej kuchni. Te smaki, ta prostota i przede wszystkim, prędka w przygotowaniu.

Składniki

  • 500 g mrożonych krewetek
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g grzybków shimeji
  • 100 g grzybów shitake
  • 1 por
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki trawy cytrynowej (suszonej)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 liście kaffiru
  • 1 litr mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie

  1. Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy. Wywar pozostawiamy.

    Krewetki przelewamy wrzątkiem.

    Grzyby, pokrojoną w słupki i marchew, smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną sosu sojowego. Dodajemy pokrojonego w piórka pora, posiekany czosnek. Chwilę smażymy.

    Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy bulion, liście kaffiru i wywar z trawy cytrynowej.

    Wrzucamy krewetki, zagotowujemy.

    Całość doprawiamy sosem ostrygowym.

    Podajemy z ulubionym makaronem.

Składniki
  • 500 g mrożonych krewetek
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g grzybków shimeji
  • 100 g grzybów shitake
  • 1 por
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki trawy cytrynowej (suszonej)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 liście kaffiru
  • 1 litr mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
Składniki