Tajska zupa krem z marchewki i batatów

Tajska zupa krem z marchewki i batatów
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Prosty przepis na pyszną zupę, poradzi sobie z tym każdy facet ;)

Składniki

  • 1 łyżka oliwy kokosowej
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry*
  • 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2-3 średnie bataty, pokrojone w kostkę
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzy kajeńskiego
  • do przybrania: liście kolendry, ćwiartki limonki, prażone na maśle migdały
  • ugotowany ryż, do podania z zupą

Przygotowanie

  1. W garnku o grubym dnie roztapiamy oliwę kokosową. Dodajemy cebulę, czosnek, imbir i smażymy 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pastę curry, smażymy jedną minutę.

  2. Następnie dodajemy marchewkę, bataty i całość zalewamy bulionem. Gotujemy 15-18 minut, aż warzywa będą miękkie.

  3. Całość studzimy i miksujemy. Dodajemy przyprawy do smaku (pieprz kajeński, sól, pieprz) i gotujemy 2 minuty.

  4. Do naczynia, miseczki – nakładamy ugotowany ryż, następnie zalewamy zupą i dekorujemy kolendrą, limonką oraz migdałami.w

Komentarze do przepisu (2)

Jagodzianka17 30 sierpnia 2018
Biorę w ciemno
GREGORHSPEED 30 sierpnia 2018
Świetne połączenie <3
Składniki
  • 1 łyżka oliwy kokosowej
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry*
  • 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2-3 średnie bataty, pokrojone w kostkę
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzy kajeńskiego
  • do przybrania: liście kolendry, ćwiartki limonki, prażone na maśle migdały
  • ugotowany ryż, do podania z zupą
Składniki