Tajska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Tajska zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zupa, która „robi się” sama ;)

Składniki

  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • garść liści kolendry, posiekanych
  • 750 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 litr bulionu
  • 1 puszka mleka kokosowego (zostawić 1 jedną łyżkę do dekoracji)

Przygotowanie

  1. W dużym garnku, o grubym dnie, rozgrzewamy olej i smażymy przez jedną minutę cebulę i czosnek.

  2. Dodajmy imbir, trawę cytrynową i kolendrę, smażymy kolejną minutę. Dodajemy dynię i dusimy na małym ogniu przez 4-5 minut, intensywnie mieszając, aby nie przypalić przypraw.

  3. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Zdejmujemy z ognia, blendujemy lub miksujemy.

  4. Ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy 5 minut i zdejmujemy z ognia. Podajemy z kleksem mleka kokosowego, chili i kolendrą.

Składniki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • garść liści kolendry, posiekanych
  • 750 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 litr bulionu
  • 1 puszka mleka kokosowego (zostawić 1 jedną łyżkę do dekoracji)
Składniki