Tajska Zupa

Tajska Zupa
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Sugarspice
Szybka egzotyczna zupka

Składniki

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostke, czosnek i imbir obieramy i scieramy na malych oczkach. Paryczke chilli oczyszczamy z nasion i siekamy drobno.

  2. Na odrobinie oleju podsmazamy czosnek, imbir i chilli i po chwili dorzucamy kurczaka. Jesli mamy swieze lub mrozone krewetki to wrzucamy na patelnie teraz. Podsmazamy chwilke i zalewamy 750 ml wody i dwoma kostkami bulionowymi.

  3. Nastepnie obieramy i kroimy marchewke w slupki i dodajemy do zupy. Gotujemy ok 10-15 minut az marchewka bedzie prawie miekka.

  4. Dodajemy odsaczona kukurydze z puszki, krewetki (ja mialam w zalewie, wiec nie wymagaly podsmazania) i mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia, jednak nie wymaga juz gotowania. Doprawiamy sosem sojowym.

  5. Podajemy z wczesniej przygotowanym (wg wskazan na opakowaniu) makaronem ryzowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

Sugarspice 31 stycznia 2011
przepis zainspirowany pomyslem Beeaty :)
palooka 31 stycznia 2011
Fajny przepis. Uwielbiam krewetki:)
agatasur 25 lutego 2011
O jaka fajny przepis! I nie wyszukane składniki - do ulubionych.
Składniki
Składniki