Szczawiowa ze swojego szczawiu.

Szczawiowa ze swojego szczawiu.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś na obiad zupa szczawiowa na swojskiej kurze, powiem szczerze nie lubię szczawiowej na mięsie no cóż ale ugotowałam bo miała być inna zupa ale w ostateczności rodzinka przegłosowała. Tak więc podam przepis na szczawiowa jaka zawsze mama nam gotowała i często tak gotuje do dziś, gotowana jest trochę inaczej niż tradycyjna zupa szczawiowa.

Składniki

  • 750 g porcji kurczaka (mam swoje z brojlera),
  • 1 średniej wielkości marchew,
  • 1 słoik (410 g) szczawiu (mam swój robiony w słoiki na zimę),
  • 1 mała śmietana 18 %,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka liści pora,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy i wielkości ziemniaka).

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać porcje kurczaka oraz marchew pokrojona dowolnie, gotować do miękkości mięsa. Jak już mięso jest miękkie wkroić por oraz natkę pietruszki i jeszcze chwilę gotować na wolnym ogniu do czasu aż obierzemy ziemniaki.

  2. Jak już mamy obrane ziemniaki dodać je pokrojone w kostkę do wywaru mięsnego i gotować do czasu miękkości ziemniaków. W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotować szczaw.

  3. Gdy ziemniaki są już miękkie w zupie dodać szczaw, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli i chwilę pogotować na wolnym ogniu. W czasie gdy zupa się gotuje przygotować słoik a do niego dodać wywar z zupy, śmietanę, jajka całe oraz cukier, wszystko ze sobą wymieszać do połączenia się całości.

  4. Przygotowaną śmietaną w słoiku zalać zupę i zagotować. Nie ona się nie zważyła to jest zasługa jajka zbełtanego razem ze śmietaną i wywarem od zupy.

  5. Zupa wyszła bardzo smaczna od razu wróciły do mnie wspomnienia z dzieciństwa. Jeśli ktoś lubi do zup kromkę chleba to jak najbardziej polecam. Zupę dość szybko się gotuje, a jeśli ktoś tak jak ja nie lubi zupy szczawiowej z mięsem to można wtedy mięso zastąpić np. dwoma łyżkami oleju aby były oczka. Można również jajko ugotować osobno ja zaś wolę tą wersję.

Składniki
  • 750 g porcji kurczaka (mam swoje z brojlera),
  • 1 średniej wielkości marchew,
  • 1 słoik (410 g) szczawiu (mam swój robiony w słoiki na zimę),
  • 1 mała śmietana 18 %,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka liści pora,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy i wielkości ziemniaka).
Składniki