Do garnka wlać trzy litry wody, dodać marchew pokrojona dowolnie, ziemniaki w kostkę oraz suszone warzywa. W czasie gotowania się warzyw wlać olej. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków oraz marchwi i suszonych warzyw.
Jak już ziemniaki i marchew są miękkie przygotować szczaw. Do miękkich ziemniaków i marchwi dodać cały szczaw a nawet dwa słoiczki jak ktoś ma ( jeśli z jednego słoiczka jest mało kwaśny można dodać kwasku cytrynowego według swego smaku ). W czasie gotowania się wywaru ze szczawiem, posłodzić zupę dodać przyprawę z solą i zagotować. Po chwili dodać całą śmietanę i zagotować.
Gdy zupa ze śmietaną gotuje się na wolnym ogniu wtedy przygotować jajka roztrzepać je widelcem. Wlać do gotującej się zupy szybko zamieszać i chwilkę zagotować, doprawić jeszcze według swego smaku. Ugotowana zdjąć z ognia.
Ugotowaną zupkę można doprawić przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Zupa naprawdę wyszła bardzo smaczna o dziwo zniknęła cała tak rodzince posmakowała. Polecam serdecznie dla zapracowanych którzy chcą szybko zjeść gorący posiłek.