Szczawiowa bez mięsa.

Szczawiowa bez mięsa.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Hmm jakby wam tu napisać aby zaraz nie było że fuj, że nie dobre. Ale powiem wam szczerze nie lubię zupy szczawiowej z mięsem dlatego podam wam przepis na szybką i bardzo dobrą szczawiową może ktoś skusi się taką ugotować i spróbować, przekonacie się wtedy że bez mięsa jest o wiele smaczniejsza.

Składniki

  • 6 - 8 średnich ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
  • 1 średnia marchew,
  • 2 słoiki szczawiu ( mam swój robiony na zimę ),
  • 1 łyżka suszonych warzyw ( również mam swoje od mamy ),
  • 2 - 3 łyżki oleju,
  • 165 g śmietany 30 %,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • dodatkowo : jajka ( ugotowane na twardo ), ulubiona przyprawa z solą.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziela angielskie i liść laurowy oraz marchew pokrojoną dowolnie.

  2. Całość gotować do miękkości ziemniaków i marchwi, w międzyczasie dodać olej.

  3. Przygotować szczaw i dodać go do gotującej się zupy.Zagotować około 5 minut, następnie doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą, dodać cukier.

  4. Gdy już zupa się zagotowała dodać śmietanę i nadal chwilę pogotować, jeśli ktoś nie lubi mocno kwaśnej wystarczy dodać mniej szczawiu.

  5. Zupę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 29 grudnia 2019
I taka - to coś dla mnie :)
agnes72 29 grudnia 2019
Dziękuję serdecznie
danielek 04 stycznia
Też nie lubię szczawiowej z mięsem.Fajny przepis :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 - 8 średnich ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
  • 1 średnia marchew,
  • 2 słoiki szczawiu ( mam swój robiony na zimę ),
  • 1 łyżka suszonych warzyw ( również mam swoje od mamy ),
  • 2 - 3 łyżki oleju,
  • 165 g śmietany 30 %,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • dodatkowo : jajka ( ugotowane na twardo ), ulubiona przyprawa z solą.
Składniki