Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy za oknem wieje jesiennym chłodem warto zrobić sycącą i rozgrzewającą pyszną zupę. Taką zupą może być żurek pełen warzyw z kiełbasą i boczkiem.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki, obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, lekko solimy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy wędliny:kiełbasy kroimy w ćwierć plastry, boczek i cebulę w małą kostkę a czosnek drobno siekamy. Na patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy do czasu aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy cebulę i smażymy do czasu aż stanie się szklista. Do cebuli dodajemy kiełbadę śląską/zwyczajną i smażymy do zrumienienia. Na koniec na patelnię dodajemy czosnek i podsmażamy razem z kiełbasą przez ok 1 min. /często mieszając by czosnek się nie przypalił/. Zawartość patelni dodajemy fo ugotowanych warzyw. Dodajemy także pokrojoną kiełbasę wędzoną,wlewamy zakwas, dodajemy majeranek /ja dodałam dwie łyżki ale ile kto lubi/. Zupę mieszamy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 5-10 min. *Kiełbasa wędzona to może być np. jałowcowa, polska. *Wykorzystałam gotowy gęsty zakwas w słoiku. Jeśli będziemy korzystać ze sklepowego rzadszego np. z butelki by zupa miała odpowiedni smak musimy dodać go więcej. Ale najlepszy jest oczywiście zakwas własnoręcznie przygotowany:) i wtedy dodajemy go wg uznania.