Świąteczny rosół wołowo-drobiowy

Świąteczny rosół wołowo-drobiowy
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kate85
Jak z powodzeniem przygotować najlepszy domowy rosół z drobiu i wołowiny - sprawdzony przepis krok po kroku. Długo gotowany na dobrej wodzie, z najlepszych i świeżych składników rosół wołowo-drobiowy, to potrawa naprawdę odświętna! Nie od dziś wiadomo, że tajemnicą wyjątkowego smaku bulionu jest bardzo długi czas jego gotowania - im dłuższy, tym smak bulionu będzie lepszy :) Należy pamiętać, że rosołu nie wolno gotować, ma jedynie tylko "pyrkać". W dobrych restauracjach bulion jest gotowany na małym ogniu nawet przez kilkanaście godzin. Po takim czasie wywar jest nie tylko bardzo esencjonalny i klarowny, ale mięso, nawet jeżeli żylaste, rozpływa się w ustach. Pięknie pozdrawiam:)

Składniki

  • 1 kura rosołowa (najlepiej ekologiczna)
  • 0,5kg wołowiny
  • 3 cebule, opalone lub podpieczone na patelni
  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego lubczyku lub ok. 1 łyżka suszonego
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków
  • sól
  • Pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony (jak lubicie)

Przygotowanie

  1. *smak rosołu możecie wzbogacić gotując w nim także : kilka suszonych śliwek, 20g suszonych grzybów, pomidora, kilka pieczarek, 50g wątróbki cielęcej lub/i 100g kapusty. Po ugotowaniu należy je odcedzić wraz z warzywami.

  2. Mięso płuczemy, porcjujemy, układamy w garnku i zalewamy zimną wodą (najlepiej odfiltrowaną, musi być dobrej jakości) i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1 godzinę bez przykrycia (zbieramy "szumowiny").

  3. Na patelni, bez tłuszczu, przypiekamy obrane i przekrojone na pół cebule.

  4. Płuczemy i obieramy pozostałe warzywa.

  5. Do rosołu dodajemy cebule, czosnek, marchew, seler, pora, korzenie pietruszki, przyprawy oraz zioła. Gotujemy około 2 godziny. Na ok. pół godziny przed końcem dodajemy połowę pęczka natki pietruszki oraz lubczyk, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

  6. Następnie wyjmujemy z rosołu mięso , rosół przecedzamy.

  7. Ugotowaną marchew kroimy na plasterki lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Siekamy pozostałą natkę pietruszki i dodajemy wraz z marchwią do rosołu.
    Podajemy gorący.

  8. * do rosołu możemy dodać również ugotowane mięso lub drób, pokrojone wcześniej w paski.

    * aby otrzymać mocniejszy bulion zwany podwójnym lub consomme, należy w odtłuszczonym i sklarowanym bulionie gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu drugą porcję mięsa z warzywami. Po około 3 godzinach gotowania consomme przecedzamy, klarujemy, dodając ubite białka, mieszamy, aż białko się zetnie, zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut, przecedzamy przez płótno, doprawiamy solą i podgrzewamy przed podaniem.

  9. * CO MOŻEMY PODAĆ DO ROSOŁU:

    - makaron, łazanki, kołduny lub pierogi
    - makaron z naleśników
    - kluski lane, kładzione
    - groszek ptysiowy
    - małe grzanki
    - ryż
    - posiekany koperek lub natkę pietruszki
    - sałatę pokrojoną w paski
    - marchewkę, seler, kalarepkę, i pora pokrojone w zapałkę
    - pieczarki lub prawdziwki pokrojone w plasterki
    - pulpety z cielęciny lub wątróbki
    - gołąbki z kapusty pokrojone w plastry

  10. Możemy też podać czystą zupę, a na talerzyku obok położyć:

    - krokiet z naleśników
    - krokiet z ryżu
    - pasztecik serowy
    - diablotkę


    Smacznego :)

    Ooo tak! O tak, tak :) Trochę się rozpisałam ;) Wybaczcie, mam nadzieję, że wszystko jest jak trzeba.

Komentarze do przepisu (10)

Nevermore 28 listopada 2017
Odlotowo wygląda ten garnek, jakby unosił się nad stołem xD Zawartość bez komentarza, bo co tu można dodać... Czytaj całość »
Odlotowo wygląda ten garnek, jakby unosił się nad stołem xD Zawartość bez komentarza, bo co tu można dodać ;)

Nie marudź hihi, jak zwykle miło się czytało :D
GREGORHSPEED 29 listopada 2017
Wypas! <3
bozka44 04 grudnia 2017
Wyzsza szkola gotowania rosola :-)) Super!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kura rosołowa (najlepiej ekologiczna)
  • 0,5kg wołowiny
  • 3 cebule, opalone lub podpieczone na patelni
  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego lubczyku lub ok. 1 łyżka suszonego
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków
  • sól
  • Pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony (jak lubicie)
Składniki