Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz wigilijny przygotowujemy w/g bardzo starego przepisu mojej prababci, babci, a teraz mamy, dzień lub dwa, prędzej. Jest aromatyczny, rozgrzewający i pikantny, który pijemy do wigilijnych potraw. Można nim również zalewać uszka, pierożki lub jak kto lubi.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 691
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16806
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 119
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 691
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16806
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 119
Składniki
Do odpowiedniej wielkości garnka wlewamy 5 litrów zimnej wody. Do wody dodajemy wszystkie składniki i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu, jak rosół, aby ciecz mrugała. Jak wszystkie warzywa są miękkie, wyciągamy je z wywaru i zalewamy zakwasem buraczanym, dosmaczamy majerankiem, czosnkiem roztartym z solą (lubimy aromat czosnku), octem lub sokiem z cytryny (jeżeli potrzeba), cukrem i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut i barszcz wigilijny jest gotowy.