Soto Ayam – bulion z Indonezji

Soto Ayam – bulion z Indonezji
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszny rozgrzewający bulion, jego zaletą jest to, że można go przyrządzić z mlekiem kokosowym lub bez.

Składniki

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 l wody
  • 1 puszka mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 2 łodygi trawy cytrynowej, posiekane
  • 4-6 listków limonki kaffir
  • 6-8 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 szalotki
  • 1 duży pomidor, obrany ze skórki i pokrojony na kawałki
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 3 cm korzenia imbiru, starty
  • 3 cm korzenia kurkumy, startej lub 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju z nasion sezamu
  • 1 opakowanie makaronu vermicelli
  • garść kiełków fasoli mung (do przybrania)
  • cebula dymka, zielone części (do przybrania)
  • 3 jajka ugotowane na miękko (do przybrania)
  • garść liści kolendry (do przybrania)
  • ćwiartki limonki (do przybrania)

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę i mleko kokosowe (jeśli używamy), dodać pierś w kurczaka, 1 trawę cytrynową, liście limonki, połowę czosnku, pomidor, seler i sól. Doprowadzić do wrzenia, gotować 25 minut.

  2. Wyjąć kurczaka z garnka, oczyścić z kawałków trawy cytrynowej. Pokroić w plastry u rozdrobnić widelcem. Pozostały bulion odcedzić z listków limonki i trawy cytrynowej, i odstawić na bok.

  3. W mikserze zmiksować szalotki, imbir, kurkumę, nasiona kuminu, kolendry, czarnego pieprzu, pozostałą trawę cytrynową i czosnek na gładką masę.

  4. Rozgrzać głęboką patelnię lub garnek z grubym dnem na średnim ogniu, dodać zmiksowaną pastę, i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać ugotowany bulion. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku sokiem z limonki.

  5. W garnku ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić na bok.

  6. W innym garnku kiełki fasoli zblanszować w gotującej się wodzie przez dwie minuty.

  7. Makaron przełożyć do miseczek, zalać zupą i udekorować kiełkami, dymką, jajkiem, kolendrą i limonką.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 25 stycznia 2018
Taki talerzyk w sam raz teraz dla mnie.
Po nim, to zdrowie wraca, a ta cholera co mnie męczy od paru dni zmyka za... Czytaj całość »
Taki talerzyk w sam raz teraz dla mnie.
Po nim, to zdrowie wraca, a ta cholera co mnie męczy od paru dni zmyka za siedem gór ;)
Pyszna zupa, 6+ :D
facetzprzepisem 25 stycznia 2018
Dziekuję!
Składniki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 l wody
  • 1 puszka mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 2 łodygi trawy cytrynowej, posiekane
  • 4-6 listków limonki kaffir
  • 6-8 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 szalotki
  • 1 duży pomidor, obrany ze skórki i pokrojony na kawałki
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 3 cm korzenia imbiru, starty
  • 3 cm korzenia kurkumy, startej lub 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju z nasion sezamu
  • 1 opakowanie makaronu vermicelli
  • garść kiełków fasoli mung (do przybrania)
  • cebula dymka, zielone części (do przybrania)
  • 3 jajka ugotowane na miękko (do przybrania)
  • garść liści kolendry (do przybrania)
  • ćwiartki limonki (do przybrania)
Składniki