Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Polsce zupę grzybową je się najczęściej w Wigilię Bożego Narodzenia. Tymczasem najpyszniejsza – bo ze świeżych grzybów – jest późnym latem! Nie czekaj więc do zimy i sprawdź, jak smakuje solidna zupa grzybowa z właśnie zebranych podgrzybków!
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 185
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 117
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 185
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 117
Składniki
Przygotuj domowy bulion warzywny. Obierz marchewkę, korzeń pietruszki, ziemniaka, selera. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i opal nad palnikiem kuchenki gazowej (lub w całości podpiecz na patelni). Wszystkie warzywa i przyprawy na bulion umieść w garnku i zalej wodą. Zagotuj pod przykryciem. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
Oczyść, umyj i osusz grzyby. Jeśli są duże, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj bardzo drobno. Zeszklij ją na patelni na maśle, po czym dodaj do niej grzyby. Smaż przez kilka minut, cały czas mieszając.
Przecedź bulion. Marchewkę i ziemniaka pokrój w plasterki i włóż z powrotem do garnka (resztę ugotowanych warzyw wykorzystaj do innych celów). Dołóż też do niego grzyby i cebulę z patelni. Zalej gorącym bulionem i gotuj jeszcze przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i posiekaną pietruszkę. Jeśli zachodzi taka potrzeba, dopraw dodatkowo solą i pieprzem.