Skandynawska zupa rybna

Skandynawska zupa rybna
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
drogie
avatar Autor: Bibimini
W moim domu podczas Wigilii zazwyczaj jadamy zupę rybną, taką w wersji na słodko z rodzynkami, migdałami i chrupiącymi grzankami. W tym roku postanowiłam jednak trochę odbiec od rodzinnej tradycji. Święta będą u nas wyglądały inaczej niż co roku, więc i menu niech się trochę zmieni. Tę zupę robiłam już kilka razy, jest pyszna i wykwintna. Jeśli nie chcecie lub nie dacie rady spędzić za dużo czasu w kuchni, to tym bardziej ją polecam gdyż przygotowuje się ją bardzo szybko. Nie potrzeba też do niej dużo wymyślnych składników, głównymi są łosoś i krewetki, które nadają jej tego wyjątkowego smaku.

Składniki

  • 500g łososia (najlepiej filety)
  • 250g krewetek
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 700ml wody
  • 200ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • koperek

Przygotowanie

  1. Paprykę przekrawamy na pół i kroimy w paski, pietruszkę w cienkie plasterki, cebulę i czosnek w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając, dodajemy przecież i mieszamy do połączenia składników. Następnie całość przekładamy do garnka, zalewamy wodą i śmietaną. Mieszamy i zostawiamy do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut aż warzywa zmiękną. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i gotujemy chwilkę 3-5 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy posiekanym koperkiem.

    Smacznego :)

Składniki
  • 500g łososia (najlepiej filety)
  • 250g krewetek
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 700ml wody
  • 200ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • koperek
Składniki