Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Scypa to zupa biedaków z Małopolski. Kiedyś królowała na stołach mniej zamożnych Polaków. Do jej zrobienia potrzebne były składniki łatwo dostępne, których nigdy nie brakowało. Dowiedz się, jak zrobić scypę i przekonaj się, dlaczego jest tak wyśmienita.
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 48
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 81
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 954
Smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 119
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 48
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 81
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 954
Smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 119
Składniki
Kapustę obierz z wierzchnich liści, usuwając też twardy głąb. Następnie grubo poszatkuj. Przełóż do większego garnka.
Wlej połowę mleka i wodę. Przełóż na palnik, a gdy zupa zacznie się gotować, wlej pozostałe mleko. Jeśli chcesz, możesz dodać również obraną i pokrojoną w dość drobną kostkę marchew. Gotuj do miękkości warzyw. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je w mniejsze kawałki i ugotuj w osobnym garnku w osolonej wodzie.
Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj masło i dopraw według uznania solą. Odcedź ziemniaki. Przełóż je do miski i zalej scypą. Zupę biedaków z Małopolski możesz jeszcze udekorować ulubioną zieleniną.