Sambar indyjski z czerwonej soczewicy

Sambar indyjski z czerwonej soczewicy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zapewniam, że mój sambar indyjski przyrządza się bardzo szybko, nie zawiera (poza charakterystyczną przyprawą) dziwnych czy trudno dostępnych składników. I jest przepyszny, choć może trochę niefotogeniczny. Nie będę ukrywać, że do przygotowania mojego ulubionego sambaru dobrze jest mieć gotową przyprawę SAMBAR MASALA. Jest dostępna w licznych sklepach z żywnością orientalną, w Kuchniach Świata oraz oczywiście w sklepach internetowych. Z jej dodatkiem moja zupa jest pyszna, warto poszukać i zainwestować parę złotych w SAMBAR. A już zupełnie przy okazji potrawa jest bezglutenowa i wegańska!

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oleju, najlepiej kokosowego
  • 2 łyżeczki przyprawy SAMBAR
  • 4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 nieduża pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1 spora cebula pokrojona w kostkę
  • puszka krojonych pomidorów albo jeszcze lepiej – domowe pomidory krojone, zamknięte latem w słoikach
  • 1/2 puszki MLEKA KOKOSOWEGO
  • 3-4 szklanki wody (ilość zależy od tego, jak gęste lubisz zupy)
  • sól

Przygotowanie

  1. Soczewicę opłucz i podgotuj w wodzie (wody tyle, żeby tylko przykryła soczewicę) ok.10 minut, aby zmiękła, ale się nie rozpadła.

  2. Równocześnie w innym garnku rozgrzej olej kokosowy, przesmaż na nim przez chwilę przyprawę SAMBAR, następnie dodaj pokrojone odpowiednio ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę.

  3. Mieszając często podsmaż przez chwilę warzywa z przyprawą. Następnie podduś przez około 15 minut, dodając niecałą łyżkę soli, pomidory wraz z zalewą i wystarczającą ilość wrzącej wody. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.

  4. Na koniec dodaj podgotowaną soczewicę, mleko kokosowe oraz ewentualnie odrobinę soli do smaku. Podgrzewaj jeszcze przez 3-4 minuty i podawaj – pyszna zupa w indyjskim stylu gotowa.

Komentarze do przepisu (1)

alutka50 08 marca 2017
muszę poszukac tej przyprawy
Składniki
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oleju, najlepiej kokosowego
  • 2 łyżeczki przyprawy SAMBAR
  • 4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 nieduża pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1 spora cebula pokrojona w kostkę
  • puszka krojonych pomidorów albo jeszcze lepiej – domowe pomidory krojone, zamknięte latem w słoikach
  • 1/2 puszki MLEKA KOKOSOWEGO
  • 3-4 szklanki wody (ilość zależy od tego, jak gęste lubisz zupy)
  • sól
Składniki