Salmorejo – chłodnik z Hiszpanii

Salmorejo – chłodnik z Hiszpanii
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Większość z nas myśląc o chłodniku i Hiszpanii, pomyśli zapewne o gazpacho. Tymczasem, na południ kraju, dość dużą popularnością cieszy się salmorejo, niejako uboższy (w składniki i sławę) brat gazpacho. Poznajmy się zatem!

Składniki

  • 8 pomidorów, sparzonych wodą i obranych ze skórki, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 bułka z białego pieczywa, pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • szynka serrano lub prosciutto
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. W mikserze, miksujemy pomidory, bagietkę oraz czosnek na gładką masę, dodajemy oliwę, ocet winny oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy jedno jajko i jeszcze raz miksujemy.

  2. Wstawiamy do lodówki na min. 30 min (im dłużej tym lepiej), po wyjęciu – nalewamy do miseczek i podajemy z pokrojonym w kostkę jajkiem i plastrem szynki.

Składniki
  • 8 pomidorów, sparzonych wodą i obranych ze skórki, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 bułka z białego pieczywa, pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • szynka serrano lub prosciutto
  • sól, pieprz do smaku
Składniki