Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
niskokaloryczna, a bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa dyniowa, w wersji postnej bez oliwy
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 445
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1301
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 60
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 445
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1301
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 60
Składniki
Myję i obieram wszystkie warzywa, kroję je na mniejsze kawałki (nie ma znaczenia jakie, byleby były mniej więcej równej wielkości i w tym samym czasie zmiękły w zupie).
Na dnie garnka wylewam oliwę i podgrzewam ( wersji postnej oliwę zastępuje woda). Kiedy jest gorąca, wrzucam cebulę i czosnek. Podsmażam ok. 2 minut. Dodaję marchew i pietruszkę, podsmażam 2 minuty. Dodaję dynię, podsmażam 2 minuty. Zalewam wodą, ale tylko tak by całkowicie przykryła warzywa. Gotuję aż dynia będzie miękka. Sprawdzam po pół godzinie i dodaję przyprawy. Gotuję dalej ok. 15-20 minut, bo zwykle dopiero po 45-50 minutach dynia jest miękka. Blenduję i gotowe! Ma nieziemski, pomarańczowy kolor, to zasługa dyni i kurkumy :) Na talerzu dekoruję płatkami suszonego chili lub plasterkami świeżego. Podaję samą lub z razowymi grzankami, zdarzyło mi się użyć ptysiowego groszku lub pieczywa czosnkowego.