Rozgrzewający Barszczyk czerwony do picia

Rozgrzewający Barszczyk czerwony do picia
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Milena127
Na chłodne dni polecam aromatyczny, rozgrzewający barszczyk. Można go podawać z ziemniakami, krokietami jak również sprawdzi się wyśmienicie w roli trunku.

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 300ml zakwasu z buraków
  • 1marchewka
  • 1cebula
  • 1/2pora
  • 1pietruszka
  • 1/2selera
  • 2 liście laurowe
  • 2ziela angielskie
  • 2ząbki czosnku
  • 4ziarna pieprzu czarnego
  • 1łyżka majeranku
  • 2łyżeczki soli
  • 1/2soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Barszcz: Wodę zagotować razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i czosnkiem. Cebulę zarumienić na gazie. Jarzyny kroimy i dodajemy do wody, gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Następnie dodajemy zakwas oraz sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy pieprzem, majerankiem i solą.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 15 maja
Pyszny barszczyk i piękny kolorek :) Narobiłaś mi apetytu :)
pelen_brzuszek 16 maja
na ostatnie czasy idealny :)
Milena127 26 maja
Oj tak z przyjemnością mogę się napić takiego barszczu, mniamm☺
Składniki
  • 1,5 litra wody
  • 300ml zakwasu z buraków
  • 1marchewka
  • 1cebula
  • 1/2pora
  • 1pietruszka
  • 1/2selera
  • 2 liście laurowe
  • 2ziela angielskie
  • 2ząbki czosnku
  • 4ziarna pieprzu czarnego
  • 1łyżka majeranku
  • 2łyżeczki soli
  • 1/2soku z cytryny
Składniki