Rozgrzewajaca zupa z warzywami i serkiem topionym

Rozgrzewajaca zupa z warzywami i serkiem topionym
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agiza
Na mroźne dni najlepsza jest gorąca zupka, która nas szybko rozgrzeje.

Składniki

  • 1 por mniejszy lub 1/2 dużego
  • 1 seler średni
  • 2-3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 brokuł lub kalafior
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 100 g serka kremowego topionego lub innego wg uznania
  • 2 L bulionu
  • Natka pietruszki
  • PRZYPRAWY:
  • Imbir ok 1,5 cm. Szczypta kardamonu i mielonej gałki muszkatałowej
  • 1łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • Listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki ziela mielonego
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Sól do smaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa korzeniowe i boczek kroimy w kosteczkę, pora kriomy w plasterki Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

  2. Do dużego robdla dajemy masło i podsmażamy czosnek i cebulkę. Kiedy się zeszklą dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko przesmażamy na maśle kilka minut często mieszając. Na patelni wytapiamy boczek i lekko rumienimy. Podsmażony boczek wrzucamy do warzyw zalewamy bulionem. Dodajemy listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy ok 10 minut. Warzywa powinny zmięknąć.

  3. Brokuł dzielimy na małe kawałki dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości warzyw. Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub drobniutko siekamy. Dajemy do zupy resztę przypraw i sól do smaku. Na koniec dajemy rozdrobniony serek kremowy i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy aż ser się rozpuści. Jeśli ktoś chce można dodać jeszcze łyżkę kwaśnej śmietany ale nie jest to konieczne

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 20 stycznia
Pyszności:)
agiza 20 stycznia
Dzięki:-)
fafiatko 21 stycznia
Uwielbiam takie zupy, duzo warzyw i aromatow!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 por mniejszy lub 1/2 dużego
  • 1 seler średni
  • 2-3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 brokuł lub kalafior
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 100 g serka kremowego topionego lub innego wg uznania
  • 2 L bulionu
  • Natka pietruszki
  • PRZYPRAWY:
  • Imbir ok 1,5 cm. Szczypta kardamonu i mielonej gałki muszkatałowej
  • 1łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • Listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego oraz 1/2 łyżeczki ziela mielonego
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Sól do smaku
Składniki