Rozgrzewająca zupa warzywna

Rozgrzewająca zupa warzywna
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Zupa krem przygotowana w mgnieniu oka, z warzyw które akurat miałam pod ręką. Wyrazistości nadaje jej papryczka chili. Polecam taka zupkę na chłodniejsze, zimowe dni. Zupę podałam z makaronem ryżowym, toteż jest nie tylko smaczna i rozgrzewająca, ale także sycąca.

Składniki

  • cukinia 1/2 sztuki
  • seler korzeniowy 1/4 sztuki
  • marchew 2 sztuki
  • kalafior 1/4 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • śmietana 18% 2- 3 łyżki
  • wywar mięsny (u mnie woda z gotowania surowej białej kiełbasy) 0.5 litra
  • świeża papryczka chili (drobno posiekana) 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • makaron ryżowy 100 g

Przygotowanie

  1. Warzywa (marchew, seler, cebulę, cukinię) myjemy, obieramy, kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy różyczki kalafiora. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości (40- 45 minut).

    Po tym czasie warzywa blendujemy, jeżeli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać trochę wody.

    Zupę doprawiamy do smaku odrobiną chili, solą i mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy 2- 3 łyżki śmietany. Całość gotujemy około 4- 5 minut.

    Zupę podajemy z makaronem ryżowym, ugotowanym oddzielnie według przepisu znajdującego się na opakowaniu.


    Smacznego.

Komentarze do przepisu (10)

fafiatko 07 grudnia 2020
ni ma jak pyszna warzywna zupa jesienia!
Futka 07 grudnia 2020
Pyszna zupa <3 Idealna na zimę :)
Maudie 08 grudnia 2020
Pyszności!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukinia 1/2 sztuki
  • seler korzeniowy 1/4 sztuki
  • marchew 2 sztuki
  • kalafior 1/4 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • śmietana 18% 2- 3 łyżki
  • wywar mięsny (u mnie woda z gotowania surowej białej kiełbasy) 0.5 litra
  • świeża papryczka chili (drobno posiekana) 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • makaron ryżowy 100 g
Składniki