Rozgrzewająca zupa-krem z dyni

Rozgrzewająca zupa-krem z dyni
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wataga
Zupa dyniowa w sam raz na uprzyjemnienie jesiennych dni.

Przygotowanie

  1. Dynię wydrążyć, odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę.
    Obrać ziemniaki i cebulę - również pokroić w kostkę, posiekać drobno czosnek.

    Wrzucić składniki na rozgrzaną oliwę do garnka, dodać kminek, imbir i paprykę chilli, podsmażać ok. 10 minut, co chwila mieszając, aż kawałki dyni lekko zmiękną.

    Następnie zalać bulionem tak, by przykryć warzywa w garnku. Gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki i dynia będą miękkie.

    Po ugotowaniu lekko przestudzić.

  2. Zupę zblendować na gładki krem. Jeśli ma być łagodniejszy wyjąć wcześniej papryczkę chilli, jej zblendowanie mocno zaostrzy smak.

    Podawać z dodatkiem kwaśniej śmietany lub mleczka kokosowego. Posypać pestkami dyni lub słonecznika.

    Można podawać również z grzankami (pokrojony w kostkę chleb podsmażyć na oliwie aż stanie się chrupki).

    Smacznego!

Składniki