Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie serdecznie w piątkowy dzień, jak już wiecie mam swój drób tak że dziś jest piątek a ja odludek i dziś ugotowałam rosół na swoim kuraku brojler. Czy zawsze musi być rosół tylko w niedzielę otóż nie i ja jestem tego przykładem gotuję go wtedy kiedy najdzie mnie ochota.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 201
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 201
Składniki
Do garnka wlać 2,5 - 3 litrów wody dodać umyte porcje z kurczaka ( ja daję kuper, kadłubek z szyją, łapki, wątrobę, serce, żołądek oraz skórę z piersi kurczaka ). Następnie dodać wszystkie warzywa oraz opaloną cebulę, nie solić, wstawić do gotowania. Od czasu zagotowania się wywaru, gotować na wolnym ogniu tak aby się tylko pyrkotał przez około 3 godziny do miękkości mięsa, w międzyczasie zebrać powstałe szumowiny .
Gdy mięso jest już mięciutkie ( wiadomo z kupnego będzie o wiele szybciej miękkie ), doprawić według swego smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli i zebrać nadmiar tłuszczu. Rosół czym wolniej się gotuje tym bardziej jest klarowny. Jak już doprawiony i mięso jest bardzo miękkie wkroić natkę pietruszki, zagotować leciutko i odstawić z ognia.
Nie każdy lubi rosół, my bardzo lubimy najbardziej jednak wolimy z ziemniakami jak za czasów dzieciństwa. Dziś jednak podałam z makaronem kupnym ponieważ nie ma za bardzo czasu ponieważ pomału się pakujemy. Rosołek przed podaniem można dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym.