Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół z kluskami z kaszy manny to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Takie danie przygotowywały nasze babcie, by mieć pewność, że wszyscy wstaną od stołu najedzeni. Tajemnicą wyjątkowości tej zupy są leciutkie, ale sycące kluski z kaszy, śmietany, jajek i masła. O ile nie wszystkie dania z czasów PRL-u cieszą się dziś popularnością, o tyle rosół z kluskami z kaszy manny jest wart przypomnienia.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Kurczaka rozbierz na części, zalej zimną wodą. Dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu.
Obierz warzywa i cebulę. Cebulę przekrój na pół i obie części opal nad palnikiem. Wrzuć ją do gotującego się kurczaka.
Po upływie pół godziny dodaj obrane warzywa. Gotuj wszystko na małym ogniu jeszcze przez 45 minut. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem, gotuj jeszcze przez 10 minut.
Wbij jajka do miski, posól i ubij z masłem na gładką masę. Dodaj do masy kaszę mannę i dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj śmietanę tak, by ciasto miało lejącą się konsystencję. Odstaw ciasto na kwadrans, by kasza napęczniała.
Zagotuj wodę w garnku, osól ją. Wrzucaj łyżką kluski do wrzątku i gotuj na małym ogniu od 5 do 7 minut od ich wypłynięcia. Odcedź i podawaj z rosołem posypanym natką pietruszki.
Kluski z kaszy manny możesz też rzucać bezpośrednio do wrzącego na małym ogniu rosołu. Straci on jednak klarownoś. W takim wypadku lepiej zjeść cały rosół od razu. Przechowywany razem z kluskami w lodówce może zamienić się w papkę.