Rosół z indyka z lubczykiem

Rosół z indyka z lubczykiem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Dziś przedstawiam rosołek w lżejszym, drobiowym wydaniu. Rosół jest wyrazisty, aromatyczny oraz bardzo pożywny. Świetnie rozgrzewa, dodaje energii i stawia na nogi wszystkich, którym dokucza zimowa aura ;)

Składniki

  • 1 skrzydło indycze
  • 1 podudzie indycze
  • włoszczyzna z kapustą
  • cebula biała
  • gałązka lubczyku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • DODATKI
  • makaron nitki
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Oczyszczone części indyka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy powstającą na powierzchni piankę.

  2. Cebulkę podpiekamy nad ogniem, a następnie dodajemy ją do gotującego się indyka wraz z obraną włoszczyzną, gałązką lubczyku, zielem angielskim i listkiem laurowym. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie, a rosół nabierze intensywności.

  3. Gotowy rosół doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie przecedzamy. Podajemy z makaronem, warzywami z gotowania* i świeżą natką pietruszki.

    * Najbardziej klasyczna jest marchewka, ale są osoby lubiące dodatki innych warzyw. Ja uwielbiam gotowaną pietruszkę oraz delikatne liście kapusty ;D

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 08 lutego 2016
U nas też dzisiaj rosół ;) <3
monikagotuje 11 lutego 2016
smaczny :)
bellamozzarella 28 września 2016
Z indyczka mniammm ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 skrzydło indycze
  • 1 podudzie indycze
  • włoszczyzna z kapustą
  • cebula biała
  • gałązka lubczyku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • DODATKI
  • makaron nitki
  • natka pietruszki
Składniki