Rosół z gęsi z ziemniakami.

Rosół z gęsi z ziemniakami.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agnes72
Dziś rano przywitał nas mróz a że jestem lekko przeziębiona postanowiłam ugotować rosół, mam swoje gęsi, kaczki, kury więc można robić pyszne jedzenie. Tym bardziej że rosół ze swojego drobiu smakuje o niebo bardziej niż z kupnego.

Składniki

  • Porcje rosołowe z gęsi,
  • 1 duża marchew,
  • kilka korzeni pietruszki ( mam warzywa swoje ),
  • kawałek pora część biała i kilka zielonych,
  • 3 - 4 kawałki selera korzeń,
  • 1 mała cebula,
  • 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 małe liście laurowe,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 2 łyżki natki pietruszki.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte i wymoczone mięso gęsi oraz warzywa i opaloną cebulę.

  2. Wszystko zagotować a od czasu zagotowania gotować na wolnym ogniu co najmniej 3 godziny wtedy rosół jest klarowny a nie mętny.

  3. Gdy mięso jest już miękkie dodać drobno pokrojony czosnek i doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki, zagotować.

  4. Na sam koniec przygotowania rosołu dodać natkę pietruszki i lekko zagotować.

  5. Rosół podałam z ziemniakami bo tak lubimy najbardziej i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu kolorowego.

Składniki
  • Porcje rosołowe z gęsi,
  • 1 duża marchew,
  • kilka korzeni pietruszki ( mam warzywa swoje ),
  • kawałek pora część biała i kilka zielonych,
  • 3 - 4 kawałki selera korzeń,
  • 1 mała cebula,
  • 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 małe liście laurowe,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 2 łyżki natki pietruszki.
Składniki